plastik-hammaddeler-ve-ozellikleri-nelerdir

Plastik Hammaddeler ve Özellikleri Nelerdir?

Polimer olarak bilinen malzemeler, karbonun hidrojen, azot, klor ve oksijen elementleri ile meydana getirdiği büyük moleküllü organik bileşiklerdir. Monomerlerin, ısı ve basınç altında zincir şeklinde birleşmesiyle oluşan bu makro moleküllere polimer adı verilmektedir. Bir monomerpolimerizasyon yoluyla başka monomer molekülleri ile birleşerek çok uzun zincir şeklinde bir polimermeydana getirmektedir. Böylece çeşitli monomerler veya monomer kombinezonu kullanılarak çeşitli tipte plastikler elde edilmektedir. Polimerlerden oluşan plastikler, polimerlerin farklı kimyasal yapılarından dolayı farklı fiziksel özellikler gösterirler ve bu özelliklerinden dolayı da sınıflandırmaya tabi tutulurlar. Polimerler çeşitli kriterlere göre sınıflandırılır.

Devamını Oku

plastik-enjeksiyon-kalip-tasarimi-nasil-yapilir

Plastik Enjeksiyon Kalıp Tasarımı Nasıl Yapılır?

Plastik enjeksiyon kalıp tasarımına kalıplanacak parçanın çekme değerinin öğrenilmesi ile başlanmaktadır. Bu değer hammadde üreticisinin teknik şartnamesinden (datasheet) alınabileceği gibi tecrübenize göre de seçebilirsiniz. Çekme değerleri kimi zaman ortalama bir değer, kimi zaman boyuna ve enine uzama olarak iki ayrı değer şeklinde ayrılabilmektedir. Kullanılan tasarım programının ilgili sekmelerine bu değerlerin girilmesi ile parça datasına çekme değeri verilmiş olmaktadır.

Devamını Oku

plastik-enjeksiyon-nedir

Plastik Enjeksiyon Nedir?

Toz veya granül biçimde olan plastik reçinesi sıvı haline gelinceye kadar ısıtılmaktadır. Bir basınç uygulanarak ergiyik, meme denilen bir geçişten kalıp içine girmesi için itilmektedir. Kalıp içinde parça boşluğuna giden ergiyik, malzeme katılaşıncaya kadar basınç altında tutulduktan sonra kalıptan çıkarılmaktadır.

Devamını Oku